Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος & ΠΟΠ Malvasia Πάρος
Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) - Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ) - Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί Οίνοι) - Επιτραπέζιοι Οίνοι
Δρόμοι του Κρασιού, Οινοτουρισμός στην Πάρο
Δρόμοι του Κρασιού, Οινοτουρισμός στην Πάρο
Χάρτης αμπελουργικής ζώνης οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος
Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος (PDO Paros) θεσμοθετήθηκε το 1981.
Οι οίνοι ΠΟΠ Πάρος έχουν τον κωδικό ΠΑ.
Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 224Α/26-10-11, η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος είναι στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου των Κυκλάδων. Δηλαδή, σε σχέση με το παρελθόν, προστέθηκε η Αντίπαρος.
Μη το ίδιο διάταγμα προστίθενται στην Ονομασία Προέλευσης και οι λευκοί γλυκείς οίνοι.
Με το ΦΕΚ 2817Β 13-12-2011 (υπουργική απόφαση) αυτοί οι γλυκείς οίνοι θεσπίζονται ως οίνοι ΠΟΠ Malvasia Πάρος.
Έτσι, τώρα, η Πάρος έχει την απλή ονομασία ΠΟΠ Πάρος και την ονομασία ΠΟΠ Malvasia Πάρος για τους γλυκείς λιαστούς οίνους.
Μετά τους οίνους Μονεμβασία-Malvasia και σύμφωνα με την ιστορική πορεία του Μαλβαζία Οίνου, η Πάρος, που ήταν σημαντικός σταθμός στην πορεία του, απέκτησε το διακαίωμα παραγωγής του (πάγιο αίτημα των οινοποιών της Πάρου).
Τον Δεκέμβριο του 2011 η ιστορική πορεία του Μαλβαζία Οίνου ολοκληρώθηκε με τη θέσπιση των οίνων ΠΟΠ Χάνδακας-Candia και την αναθεώρηση των οίνων ΠΟΠ Σητεία.
Στην Πάρο τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται σε χαμηλές πλαγιές περιμετρικά του βουνού Προφήτης Ηλίας (726μ), που υψώνεται στο κέντρο του νησιού.
Συνολικά, ο αμπελώνας της Πάρου έχει έκταση κοντά στα 5000στρ.
Η Αντίπαρος, στο παρελθόν, είχε πολλά αμπέλια. Τώρα έχουν απομείνει πολύ λίγα.
Η φυλλοξήρα έχει εμφανιστεί στην Πάρο αλλά, λόγω της αμμώδους - αμμοπηλώδους σύστασης των εδαφών της (που είναι πλούσια σε ασβέστιο), δεν έχει επεκταθεί καθόλου και έτσι στον αμπελώνα της Πάρου τα περισσότερα αμπέλια είναι είναι αυτόριζα και μεγάλης ηλικίας. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι κατά τον 19ο αιώνα, όταν η φυλλοξήρα είχε πλήξει τον ευρωπαϊκό αμπελώνα, η Πάρος εξήγαγε πολύ μεγάλες ποσότητες Μανδηλαριάς στη Γαλλία (αλλά και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας) για την ενίσχυση του χρώματος και του σώματος των κρασιών της.
Πάντως, για την προστασία του παριανού αμπελώνα εφαρμόζονται συστηματικώς αντιφυλλοξηρικά μέτρα.
Στην Πάρο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, η παραδοσιακή μόρφωση των πρέμνων είναι είναι η άκορμη με αποτέλεσμα οι κλιματίδες να έρπουν στο έδαφος. Ο κορμός, οι βραχίονες και οι σταφυλές των κληματίδων έρπουν στο χώμα σχηματίζοντας τις γνωστές "απλωταριές". Το έρπον αυτό σύστημα μόρφωσης εφαρμόστηκε γιατί προφυλάσσει τους νέους βλαστούς και τις σταφυλές από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στο νησί όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Συναντάται κυρίως στους παλιούς, μεγάλης ηλικίας, αμπελώνες της Πάρου.
Οι απλωταριές διατηρούνται ακόμη αλλά οι νεώτερες φυτεύσεις αμπελώνων ακολουθούν το χαμηλό κυπελλοειδές ή το όρθιο γραμμικό αμφίπλευρο, όπου βεβαίως ο προσανατολισμός και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε καθε αμπελοτόπι το επιτρέπουν. Ειδικώς τα γραμμικά σχήματα βρίσκονται κυρίως σε πεδινές εκτάσεις.
Ποικιλίες οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος:
Για τους λευκούς ξηρούς οίνους μονεμβασιά 100%.
Για τους ερυθρούς ξηρούς οίνους μανδηλαριά τουλάχιστον 35% και μονεμβασιά.
Για τους λευκούς γλυκείς οίνους μονεμβασιά τουλάχιστον 85% και ασύρτικο.
Η λευκή ποικιλία μονεμβασιά ήταν ουσιαστικά ταυτισμένη με την Πάρο. Από το 2010 συμμετέχει και στους οίνους του τόπου καταγωγής της που τη βάφτισε, τους λευκούς γλυκούς οίνους ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia.
Η Πάρος είναι η μόνη ζώνη ΠΟΠ που στον ερυθρό οίνο της συμμετέχει και λευκή ποικιλία. Αυτός είναι ο πάριος τρόπος για να μαλακώσει η σκληροτράχηλη μανδηλαριά (που τη βρίσκουμε και στους οίνους ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Ρόδος & ΠΟΠ Σητεία), ενώ ταυτοχρόνως οι ερυθροί οίνοι οφελούνται και αρωματικά.
Τύποι οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος: λευκός ξηρός
ερυθρός ξηρός
λευκός φυσικώς γλυκός (λιαστός)
ή οίνος λικέρ από λιασμένα σταφύλια
Στους λευκούς γλυκείς οίνους η ονομασία Malvasia Πάρος γράφεται με γράμματα του ίδιου μεγέθους & χρώματος ως ενιαίο σύνολο. Στις ετικέτες το λατινικό Malvasia είναι υποχρεωτικό όχι, όμως, και στα έντυπα προώθησης όπου μπορεί να είναι Μαλβαζία. Η παλαίωση μπορεί να είναι 4, 8, 12, 16 και άνω χρόνια (πάντα ανά 4).
Παράγονται 7 οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος (απλή) από 2 οινοπαραγωγούς και θα προστεθεί τουλάχιστον 1 οίνος Malvasia Πάρος.
Χαρακτηριστικοί Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος:
Πάριος Οίνος - οίνος λευκός ξηρός - Οινοποιείο Μωραΐτη
Βαρέλι Μωραΐτη - οίνος λευκός ξηρός - Οινοποιείο Μωραΐτη
PAROS MORAITIS - οίνος ερυθρός ξηρός - Οινοποιείο Μωραΐτη
PAROS RESERVE - οίνος ερυθρός ξηρός - Οινοποιείο Μωραΐτη
Δείτε επίσης τους οίνους των Κυκλάδων: Οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη,
Οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες
Δρόμοι του Κρασιού, Οινοτουρισμός στην Πάρο...